logotype Photolamal photography
FOTO & PRODUKT
(grundinformation)
POSTERS & TAVLOR
(exempelsamling)
PRISINFORMATION
(varor och tjänster)
 
 
ÅTER  PRESENTATIONSSIDAN
FÖREGÅENDE  ÄMNE
NÄSTA  ÄMNE
 
 
 
 
 
Kontaktinformation:

PHOTOLAMAL

Lars Ålander

 
Evalundsvägen 4
138 34  ÄLTA
SVERIGE
 
0 7 0   - 5 4 7 3  2 7
 
 
picture@photolamal.se

www.photolamal.se

 
 

www.photolamal.se

ERBJUDANDEN   BARNFOTOGRAFERING

 
Linn med "CE" i ena handen och hans hem i den andra...  
Linn med "CE" i ena handen och hans hem i den andra...

 

 
 
 

Specifikt för barnfotograferingen

Barnfotografering allmänt:

Barnfotograferingen delas upp i många olika kategorier, främst beroende på att uppdragen och fotograferingsteknikerna ofta skiljer sig åt vid olika åldrar. Mycket beroende på barnets förmågor och rörlighet. Kategorierna jag arbetar efter är följande: Nyfödd-, spädbarn-, bäbis-, barn-, ungdomsfotografering.

Fotografering nyfödd:

Under barnets två första levnadsveckor är det mycket populärt att dokumentera människans kanske största underverk. Det finns många lämpliga motiv för det nyfödda barnet, såväl enskiljt som tillsammans med mor, far och familj. Som fotograf rekommenderar jag temat "värme och närhet" och temat "närbild och detaljer". Det blir ofta lika bra bilder när barnet sover som när den nyfödda är nöjd och vaken.

Fotografering spädbarn:

Innan barnet börjat krypa och resa sig upp så rekommenderar jag som fotograf temat "blick och strävanden". Detta är en ålder då man kan titta på ett barn länge, länge. Det gäller för en fotograf att hitta de rätta vinklarna och fånga en talande helhet i bild. En utmaning som kräver en god tanke, erfarenhet och tid.

Fotografering bäbis:

Bäbisen både kryper och ställer sig upp med hjälp av stöd, är påhittig och nyfiken. En tacksam person att dokumentera. Som sysselsatt en relativt stillsam individ, vars intressen och nyfikenhet kan ge enorma uppslag för bra fotografering. Det kan vara allt ifrån plockandet av blöjor, hanteringen av lock och djupet av en liten papperskasse. Här blir temat förslagsvis "Här och nu". Svårplanerat, men en underbar möjlighet till dokumentation i hemmets vana miljö. Egna förslag till teman är mycket välkomna.

Fotografering barn:

Planeringssamtalen är en avgörande del i barnfotograferingen. Barnet interagerar i allra högsta grad under själva fotograferingen. Barnets tålamod är sällan en styrka, men med rätt motivation, snabb kamera, observant och förutseende fotograf, finns goda förutsättningar till underbar barnfotografering. Det viktigaste är att välja en säker miljö, då fotograferandet i sig kan göra att barnet glömmer bort vardaglig säkerhetslogik. Vi kommer att leta bakgrunder och miljöer som ger bilden harmoni och vid behov ett extra sammanhang i bilden.

Fotografering ungdom:

Fotograferingen av ungdomar gränsar ofta till både evenemangs-, mode- och porträttfotograferingar. Ungdomsfotograferingen utgör dock ett prisvärt fotograferingsalternativ som normalt sett bör ske i samråd direkt tillsammans med ungdomsmodellen. Passa på att dokumentera en sport, fritidssysselsättning eller en självklar klädstil som representerar personen. Även här spelar förberedelsesamtalet en mycket viktig roll. Modellen har kanske sin idébild klar för sig? Det gäller då att återskapa detta eller kanske ytterligare förädla målbilden.

Vad ingår?

  Före fotograferingen:
 • Planeringssamtal
 • Planeringsamtalet vid barn- och ungdomsfotograferingen utförs normalt sett i samband med själva fotograferingen. Om speciella önskemål eller tankar finns i samband med bokningen, är det av yttersta vikt att tidigt (i förtid) presentera idéerna via e-mail eller telefon. Detta för att planering och slutprodukt ska kunna bli extra bra.
 • Kontraktskrivande
 • Kontrakt skrivs på i samband med fotograferingen. Den behandlar de viktigaste delarna i fotografering och leverans, men även punkter som behandlar hur bilderna får användas och presenteras. Ska fotografen till exempel få nyttja de bästa bilderna i sin marknadsföring?
  Till fotograferingen:
 • Montering av utrustning
 • Behovet av tillbehör och studioutrustning kan variera mycket. Om behov av studioutrustning finns, erbjuds normalt extra tid för montering och demontering. Målsättningen är en enkel och smidig fotografering med varierade ljusmiljöer vid behov.
 • Fotografering
 • Fotograferingen sker med den fotoutrustning som finns tillgänglig och bedöms ge de bästa bilderna för stunden. Professionell utrustning finns att tillgå. Under fotograferingen kan flera olika objektiv komma att nyttjas, detta för att skapa en god variation i bild och utnyttja ljusförhållandena på ett effektivt, vackert och tilltalande sätt. Under fotograferingen kan både konstgjort ljus (blixt, lampor eller liknande) användas som komplement till naturligt ljus. Gäller såväl ljusa som mörka miljöer och grundförhållanden.
  Efter fotograferingen:
 • Efterarbete, datalagring, bildurval och grundredigering
 • Efterarbetet är den största delen i hela fotograferingsprocessen, fullständigt beroende av hur själva fotograferingen har fungerat. Datalagring från minneskort till hårddiskar (även backup), val av representativa bilder (bortplockande av testbilder, provinställningar och mindre lyckade bildresultat) samt en grundkontroll av utvalda bilder och bildserier ingår. Punkter som avhandlas under bildurvalsprocessen är bland annat bildens bildkänsla, skärpa, fokus, bilddjup, bakgrund och bakgrundsharmoni, ljusförhållanden och vitbalans. Finns det bilder med merparten av tilltalande punkter, ja då talar mycket för att det är en riktigt bra och lyckad bild. Kanske till och med "väggprydnadsstatus".
 • Presentation och ev. bildval av kund
 • Vid merparten av fotograferingar kommer kunden få välja ut sina absoluta bildfavoriter. Detta främst i de fall endast ett fåtal bilder beställts eller bilder ska levereras i fysik form, som utskrivna bilder.
 • Enkel tilläggsredigering
 • I de fall kunden har synpunkter på bildpresentationen kan i vissa fall enklare bildredigeringar och bildjusteringar genomföras utan extra kostnad. Vanligast är önskemål gällande svart-vita bilder, bilder i sepiaton eller endast en förändring av vitbalansen. Dröj inte med dina spontana kommentarer, de kan göra skillnad.
  Leverans:
 • Bildserie med ett grundurval av bilder
 • Grundurvalet av bilder i digital form, för högupplöst utskrift i vykortsstorlek.
 • Topp tio av dina favoritbilder i utskrift 10x15 cm, vykortsstorlek.
 • Topp tre av dina favoritbilder i utskrift storlek A4
 • Möjlighet till efterbeställning
  Betalning:
 • Via faktura (30 dagar)

Leveransprodukter

Digitala bilder:

Under en fotografering kommer det att fotograferas mycket. För att lyckas dokumentera den perfekta bilden krävs en viss form av utmaning samt gott om testbilder. Du betalar för en sammanställning av de bästa bildfilerna till leverans.
 
Normalt sett sker leveransen i ett digitalformat (jpg), lämpligt för högupplösta utskrift i vykortsstorlek (ca 1800x1200 pixlar). Leveransen kan väljas till såväl CD som digital bildöverföring. Önskas därutöver bildfil i RAW-format (originalformat), med eventuell rättighet till ytterligare bildredigering, tillkommer en extra kostnad per bildfil.

Bildposters:

Bildposters är en härlig form av bildpresentation. Fungerar lika bra att nåla fast på väggen som att sätta bakom "glas och ram". Favoritformaten som distribueras är 70x100 cm, 50x70 cm samt 30x45 cm. Speciella önskemål gällande postersformat kan som regel tillgodoses. Tryckningen sker hos externt tryckeri och håller mycket god klass. En posters är ett måste för den som funnit "sina bilder" under uppdragsfotograferingen.

Bildutskrifter:

Bildutskrifter är ofta ett bra komplement till den digitala bildleveransen och utvalda posterstryckningar. För en relativt billig penning kan du få hela bildserier tryckta i vykortsformat och A4-format samt småbildsvarianter däromkring. Är du fortfarande duktig på att uppdatera ditt fotoalbum, ja då vet du hur mycket dessa bilder kan betyda som framtida minnen.

Fotobok:

En modern leveransform för bilder. Be fotografen skapa en levande fotobok, eller förhandsgranska vilka bilder du vill ha med. Som regel varieras bilduppslagen med såväl helsidesbilder som mindre bildserier. Bokens utformning och storlek kan lätt anpassas till uppdragets omfattning och målsättning. Priset kan variera beroende på storlek, form och antalet sidor.

Canvas:

Att bli avbildad på en tavla, med bild på en vacker canvasduk, är ett bra alternativ för riktigt lyckade bilder. Barnbilder, porträtt-, mode- och lyckade bröllopsbilder blir ofta mycket beundrade och långlivade som upphängda tavlor. Levereras sker genom välbeprövat externt tryckeri, med duk uppspänd på ca 16 eller 40 millimeter tjock tavelram. Valet av ramtjocklek är främst en smaksak, men kan ha en viss stabilitetsbetydelse för större canvasformat. Favortistorlekarna är 40x60 cm samt 70x100 cm. Normalt sett sker leveransen med en extra fotobildram, (svart, vit eller mix därav), runt motivet. En trevlig metod för att dels förstärka bilden och samtidigt sörja för goda monteringsmarginaler och slippa se bildmotivet försvinna runt hörnet på tavelramen...

Aluminiumtryck:

En exklusiv och dyrare variant av tavla. Vill man ha en mycket hållbar tavla och slippa glas- och plexiglasramar (dess ljusreflexer) bör man absolut satsa på en aluminiumtavla. Förutom de optiska fördelarna får man en härlig lyster kring bilden i tryck. Bilder med många grå toner gör sig extra bra. Det är dock lite av en vetenskap om man ska satsa på tryckning av hela aluminiumytan eller spara ett par centimeters aluminiumbildram (otryckt bildyta) runt om motivet. Som fotograf har jag sett lyckade varianter av båda presentationsmetoderna.
 
Därtill finns det ytterligare en dimension som ofta med framgång kan tillföras just aluminiumtryckta tavlor. Om så önskas kan vita toner i bilden ersättas av färgpigmentfria ytor, dvs en metod för att låta aluminiumbakgrunden framträda istället för vita färger. Många tavlor blir helt underbara med denna metod, men bör utvärderas ytterligare någon gång innan man låter bröllopsklänningens vita charm bli aluminiumtonad till färgen. Måhända en exklusiv färgton i sammanhanget?
 
 

Uppdatering pågår:
För frågor och prisinformation 2013, VG sänd e-mail:
e-mailadress: picture@photolamal.se

 

 
 
 

logotype Photolamal photography
Senast uppdaterad: 2014-04-30
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress: picture@photolamal.se