logotype Photolamal photography
FOTO & PRODUKT
(grundinformation)
POSTERS & TAVLOR
(exempelsamling)
PRISINFORMATION
(varor och tjänster)
 
 
ÅTER  PRESENTATIONSSIDAN
FÖREGÅENDE  ÄMNE
NÄSTA  ÄMNE
 
 
 
 
 
Kontaktinformation:

PHOTOLAMAL

Lars Ålander

 
Evalundsvägen 4
138 34  ÄLTA
SVERIGE
 
0 7 0   - 5 4 7 3  2 7
 
 
picture@photolamal.se

www.photolamal.se

 
 

www.photolamal.se

ERBJUDANDEN

 
Mås i Grekland  
Mås i Grekland
 

För frågor och specialönskemål, VG sänd e-mail:
e-mailadress: picture@photolamal.se

 
 
 

Fotograferingskategorier

Barnfotografering:

Barnfotograferingen delas upp i många olika kategorier, främst beroende på att uppdragen och fotograferingsteknikerna ofta skiljer sig åt vid olika åldrar. Mycket beroende på barnets förmågor och rörlighet. Kategorierna jag arbetar efter är följande: Nyfödd-, spädbarn-, bäbis-, barn-, ungdomsfotografering. Läs mer på sidan för barnfotografering.

Bröllopsfotografering:

Bröllopsfotograferingar är så mycket mer än bara en kameratryckning. Det är för många ett förevigande av ett specifikt tillfälle. Men som fotograf arbetar jag gärna mer omfattande än så. Med vetskapen om att till exempel "bröllopskyssen" ofta inte blir den mest minnesvärda och tekniskt bästa bilden, väver jag gärna en berättande historia med "bröllopsprocessen" i fokus. Det står visserligen paret fritt att välja bröllopsfotograferingens omfattning, men kombinationen av provfotografering (ett par veckor före vigsel), bröllopsförberedelser, bröllopscermoni, samling, mingel (ev gruppbilder), fest, brudvals med mera höjer sannolikheten för en minnesvärd helhet istället för enstaka minnesfragment i bild.
 
Slutligen finns möjligheten att förlänga och förstärka det fotografiska bröllopsäventyret med en mer avkopplande och romantisk efterfotografering. En möjlighet att i vacker miljö och i lugn och ro ta ytterligare ett par genomtänkta par- och bröllopsporträttbilder. Kanske en mindre bröllopsresa, med god mat och trevligt boende för en natt, på köpet? Kanske är det dessa avkopplade bilder som till slut pryder era bröllopstackkort, en tavla på väggen eller framsidan på ett fotoalbum? Mer information finns på sidan för bröllopsfotografering.

Porträttfotografering:

Om du vill du bygga upp en bildportfolio, posera inför studenten eller skolbal, erbjuds porträttfotografering. Måhända vill du porträttera en ny lyckad frisyr. Porträttfotograferingen är kort och gott en enklare form av "modefotografering", där du själv står för stylingförberedelserna och grundidéerna. Mer information på sidan för porträttsfotografering.

Modefotografering:

Den kanske mest spännande fotograferingsformen är modefotografering. Här tar vi fotograferingen hela vägen från skissbordet till färdig bild. Förplaneringen är en viktig del om du har en specifik fotografisk dröm. Speciell ljussättning eller speciell styling, en ny frisyr eller ett produktuppdrag kan utgöra en god grund för en välregisserad modefotografering. De fotografiska "reglerna är få" och fantasin kommer vara hela fototeamets vän när det är dags att experimentera och utprova idéskisserna i verkligheten. Om behov finns upprättas kontakt med en stylist. Räkna med ett heldagsuppdrag, spännande och härligt krävande. Mer information finns på sidan gällande modefotografering.

Evenemangsfotografering:

Vid ett par tillfällen har jag fotograferat Räddningsövningar inom järnvägsbranschen. Spännvidden för evenemangsfotograferingar kan dock vara enorm, med allt ifrån konserter till fester och idrottsliga evenemang. Evenemangsfotograferingen är en fotograferingsform vars resultat mycket beror på de förutsättningar som erbjuds fotografen. Viktiga att ombesörja lämpliga tillträdes- och fotograferingstillstånd innan offert begärs. Mer information på sidan för evenemangsfotografering.

Produktfotografering:

Företaget har god tillgång till en mindre fotostudio, avsedd bland annat för produktfotograferingar. För gott resultat krävs gott om tid och tydliga tankar om hur bildresultatet ska nyttjas. Studion är mest anpassad för mindre produkter, men om uppdragen kan ske utanför studiomiljö finns gott om produktfotograferingsalternativ. Fundera över vad som är viktigt för just din produktpresentation innan offert begärs. Mer information på sidan för produktfotografering.

Leveransprodukter

Digitala bilder:

Under en fotografering kommer det att fotograferas mycket. För att lyckas dokumentera den perfekta bilden krävs en viss form av utmaning samt gott om testbilder. Du betalar för en sammanställning av de bästa bildfilerna till leverans.
 
Normalt sett sker leveransen i ett digitalformat (jpg), lämpligt för högupplösta utskrift i vykortsstorlek (ca 1800x1200 pixlar). Leveransen kan väljas till såväl CD som digital bildöverföring. Önskas därutöver bildfil i RAW-format (originalformat), med eventuell rättighet till ytterligare bildredigering, tillkommer en extra kostnad per bildfil.

Bildposters:

Bildposters är en härlig form av bildpresentation. Fungerar lika bra att nåla fast på väggen som att sätta bakom "glas och ram". Favoritformaten som distribueras är 70x100 cm, 50x70 cm samt 30x45 cm. Speciella önskemål gällande postersformat kan som regel tillgodoses. Tryckningen sker hos externt tryckeri och håller mycket god klass. En posters är ett måste för den som funnit "sina bilder" under uppdragsfotograferingen.

Bildutskrifter:

Bildutskrifter är ofta ett bra komplement till den digitala bildleveransen och utvalda posterstryckningar. För en relativt billig penning kan du få hela bildserier tryckta i vykortsformat och A4-format samt småbildsvarianter däromkring. Är du fortfarande duktig på att uppdatera ditt fotoalbum, ja då vet du hur mycket dessa bilder kan betyda som framtida minnen.

Fotobok:

En modern leveransform för bilder. Be fotografen skapa en levande fotobok, eller förhandsgranska vilka bilder du vill ha med. Som regel varieras bilduppslagen med såväl helsidesbilder som mindre bildserier. Bokens utformning och storlek kan lätt anpassas till uppdragets omfattning och målsättning. Priset kan variera beroende på storlek, form och antalet sidor.

Canvas:

Att bli avbildad på en tavla, med bild på en vacker canvasduk, är ett bra alternativ för riktigt lyckade bilder. Barnbilder, porträtt-, mode- och lyckade bröllopsbilder blir ofta mycket beundrade och långlivade som upphängda tavlor. Levereras sker genom välbeprövat externt tryckeri, med duk uppspänd på ca 16 eller 40 millimeter tjock tavelram. Valet av ramtjocklek är främst en smaksak, men kan ha en viss stabilitetsbetydelse för större canvasformat. Favortistorlekarna är 40x60 cm samt 70x100 cm. Normalt sett sker leveransen med en extra fotobildram, (svart, vit eller mix därav), runt motivet. En trevlig metod för att dels förstärka bilden och samtidigt sörja för goda monteringsmarginaler och slippa se bildmotivet försvinna runt hörnet på tavelramen...

Aluminiumtryck:

En exklusiv och dyrare variant av tavla. Vill man ha en mycket hållbar tavla och slippa glas- och plexiglasramar (dess ljusreflexer) bör man absolut satsa på en aluminiumtavla. Förutom de optiska fördelarna får man en härlig lyster kring bilden i tryck. Bilder med många grå toner gör sig extra bra. Det är dock lite av en vetenskap om man ska satsa på tryckning av hela aluminiumytan eller spara ett par centimeters aluminiumbildram (otryckt bildyta) runt om motivet. Som fotograf har jag sett lyckade varianter av båda presentationsmetoderna.
 
Därtill finns det ytterligare en dimension som ofta med framgång kan tillföras just aluminiumtryckta tavlor. Om så önskas kan vita toner i bilden ersättas av färgpigmentfria ytor, dvs en metod för att låta aluminiumbakgrunden framträda istället för vita färger. Många tavlor blir helt underbara med denna metod, men bör utvärderas ytterligare någon gång innan man låter bröllopsklänningens vita charm bli aluminiumtonad till färgen. Måhända en exklusiv färgton i sammanhanget?
 

 
 
 

logotype Photolamal photography
Senast uppdaterad: 2014-04-30
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress: picture@photolamal.se