logotype Photolamal photography
FOTO & PRODUKT
(grundinformation)
POSTERS & TAVLOR
(exempelsamling)
PRISINFORMATION
(varor och tjänster)
 
 
ÅTER  PRESENTATIONSSIDAN
FÖREGÅENDE  ÄMNE
NÄSTA  ÄMNE
 
 
 
 
 
Kontaktinformation:

PHOTOLAMAL

Lars Ålander

 
Evalundsvägen 4
138 34  ÄLTA
SVERIGE
 
0 7 0   - 5 4 7 3  2 7
 
 
picture@photolamal.se

www.photolamal.se

 
 

www.photolamal.se

ERBJUDANDEN   MODEFOTOGRAFERING

 
Linn spelar synth och visar upp nytt mode  
Linn spelar synth och visar upp nytt mode
 
 

 

 
 
 

Specifikt för modefotograferingen

Modefotografering allmänt:

Den kanske mest spännande fotograferingsformen är modefotografering. Här tar vi fotograferingen hela vägen från skissbordet till färdig bild. Förplaneringen är en viktig del om du har en specifik fotografisk dröm. Speciell ljussättning eller speciell styling, en ny frisyr eller ett produktuppdrag kan utgöra en god grund för en välregisserad modefotografering. De fotografiska "reglerna är få" och fantasin kommer vara hela fototeamets vän när det är dags att experimentera och utprova idéskisserna i verkligheten. Om behov finns upprättas kontakt med en stylist. Räkna med ett heldagsuppdrag, spännande och härligt krävande.
 
Modefotograferingen lämpar sig även väl för mindre grupper. Kostnaden fördelas då på respektive person och modell. Gäller även gruppmedlemmar som vill lära sig mer om modefotografering genom att själva agera fotografer.  
 

Vad ingår?

  Före fotograferingen:
 • Planeringssamtal
 • Planeringsamtalet för modefotograferingen utförs normalt både i förtid och i samband med själva fotograferingen. Speciella önskemål och tankar har en central roll vid bokningen. Det är det av yttersta vikt att tidigt (i förtid) presentera idéer, förutsättningar och mål via e-mail eller telefon. I synnerhet om gruppen ska bestå av både modeller och fotografer, med målsättning att planering och slutprodukt ska kunna bli extra bra. Minst en modell ska ingå i gruppen.
 • Kontraktskrivande
 • Kontrakt skrivs på av samtliga modeller/fotografer i samband med fotograferingen. Den behandlar de viktigaste delarna i fotografering och leverans, men även punkter som behandlar hur bilderna får användas och presenteras. Ska fotografen/fotograferna till exempel få nyttja de bästa bilderna i sin marknadsföring?
  Till fotograferingen:
 • Montering av utrustning
 • Behovet av tillbehör och studioutrustning kan variera mycket. Tid för montering och demontering av studioutrustning, blixtar, blixtutlösare, reflexskärmar, med mera, inkluderas i den totala fotograferingstiden. Målsättningen är givande fotografering och regi, med möjlighet till varierade poser, ljusmiljöer, kläder, accessoarer och kanske även frisyrer.
 • Fotografering
 • Fotograferingen sker med den fotoutrustning som finns tillgänglig och bedöms ge de bästa bilderna för stunden. Professionell utrustning finns att tillgå. Efter överenskommelse kan eventuellt viss kamerautrustning tillhandahållas för enstaka fotograf och provfotograferingar. Under fotograferingen kan flera olika objektiv komma att nyttjas, detta för att skapa en god variation i bild och utnyttja ljusförhållandena på ett effektivt, vackert och tilltalande sätt. Under fotograferingen kan både konstgjort ljus (blixt, lampor eller liknande) användas som komplement till naturligt ljus. Gäller såväl ljusa som mörka miljöer och grundförhållanden.
  Efter fotograferingen:
 • Efterarbete, datalagring, bildurval och grundredigering
 • Efterarbetet är den största delen i hela fotograferingsprocessen, fullständigt beroende av hur själva fotograferingen har fungerat. Bildhantering som här omnämns gäller endast bilder tagna genom företagets försorg (fotografer och kameror). Datalagring från minneskort till hårddiskar (även backup), val av representativa bilder (bortplockande av testbilder, provinställningar och mindre lyckade bildresultat) samt en grundkontroll av utvalda bilder och bildserier ingår. Om så önskas kan även en samling "mindre lyckade bilder" sammanställas i "utbildningssyfte", som talande exempel på fotograferingsmisstag som kan undvikas. Under urvalsprocessen avhandlas upunkter som bland annat bildens bildkänsla, skärpa, fokus, bilddjup, bakgrund och bakgrundsharmoni, ljusförhållanden och vitbalans samt symetri-, form- och presentationskvalitéer. Finns det bilder med merparten av tilltalande punkter, ja då talar mycket för att det är en riktigt bra och lyckad bild. Kanske till och med "väggprydnadsstatus".
 • Presentation och ev. bildval av kund
 • Vid merparten av fotograferingar kommer kunden få välja ut sina absoluta bildfavoriter. Detta främst i de fall endast ett fåtal bilder beställts eller bilder ska levereras i fysik form, som utskrivna bilder.
 • Enkel tilläggsredigering
 • I de fall kunden har synpunkter på bildpresentationen kan i vissa fall enklare bildredigeringar och bildjusteringar genomföras utan extra kostnad. Vanligast är önskemål gällande svart-vita bilder, bilder i sepiaton eller endast en förändring av vitbalansen. Dröj inte med dina spontana kommentarer, de kan göra skillnad.
  Leverans:
 • Bildserie med ett grundurval av bilder
 • Grundurvalet av bilder i digital form, för högupplöst utskrift i vykortsstorlek.
 • Femtio av dina favoritbilder i utskrift 10x15 cm, vykortsstorlek.
 • Topp tio av dina favoritbilder i utskrift storlek A4
 • Möjlighet till efterbeställning
  Betalning:
 • Via faktura (30 dagar), (separata fakturor till var deltagare).

Leveransprodukter

Digitala bilder:

Under en fotografering kommer det att fotograferas mycket. För att lyckas dokumentera den perfekta bilden krävs en viss form av utmaning samt gott om testbilder. Du betalar för en sammanställning av de bästa bildfilerna till leverans.
 
Normalt sett sker leveransen i ett digitalformat (jpg), lämpligt för högupplösta utskrift i vykortsstorlek (ca 1800x1200 pixlar). Leveransen kan väljas till såväl CD som digital bildöverföring. Önskas därutöver bildfil i RAW-format (originalformat), med eventuell rättighet till ytterligare bildredigering, tillkommer en extra kostnad per bildfil.

Bildposters:

Bildposters är en härlig form av bildpresentation. Fungerar lika bra att nåla fast på väggen som att sätta bakom "glas och ram". Favoritformaten som distribueras är 70x100 cm, 50x70 cm samt 30x45 cm. Speciella önskemål gällande postersformat kan som regel tillgodoses. Tryckningen sker hos externt tryckeri och håller mycket god klass. En posters är ett måste för den som funnit "sina bilder" under uppdragsfotograferingen.

Bildutskrifter:

Bildutskrifter är ofta ett bra komplement till den digitala bildleveransen och utvalda posterstryckningar. För en relativt billig penning kan du få hela bildserier tryckta i vykortsformat och A4-format samt småbildsvarianter däromkring. Är du fortfarande duktig på att uppdatera ditt fotoalbum, ja då vet du hur mycket dessa bilder kan betyda som framtida minnen.

Fotobok:

En modern leveransform för bilder. Be fotografen skapa en levande fotobok, eller förhandsgranska vilka bilder du vill ha med. Som regel varieras bilduppslagen med såväl helsidesbilder som mindre bildserier. Bokens utformning och storlek kan lätt anpassas till uppdragets omfattning och målsättning. Priset kan variera beroende på storlek, form och antalet sidor.

Canvas:

Att bli avbildad på en tavla, med bild på en vacker canvasduk, är ett bra alternativ för riktigt lyckade bilder. Barnbilder, porträtt-, mode- och lyckade bröllopsbilder blir ofta mycket beundrade och långlivade som upphängda tavlor. Levereras sker genom välbeprövat externt tryckeri, med duk uppspänd på ca 16 eller 40 millimeter tjock tavelram. Valet av ramtjocklek är främst en smaksak, men kan ha en viss stabilitetsbetydelse för större canvasformat. Favortistorlekarna är 40x60 cm samt 70x100 cm. Normalt sett sker leveransen med en extra fotobildram, (svart, vit eller mix därav), runt motivet. En trevlig metod för att dels förstärka bilden och samtidigt sörja för goda monteringsmarginaler och slippa se bildmotivet försvinna runt hörnet på tavelramen...

Aluminiumtryck:

En exklusiv och dyrare variant av tavla. Vill man ha en mycket hållbar tavla och slippa glas- och plexiglasramar (dess ljusreflexer) bör man absolut satsa på en aluminiumtavla. Förutom de optiska fördelarna får man en härlig lyster kring bilden i tryck. Bilder med många grå toner gör sig extra bra. Det är dock lite av en vetenskap om man ska satsa på tryckning av hela aluminiumytan eller spara ett par centimeters aluminiumbildram (otryckt bildyta) runt om motivet. Som fotograf har jag sett lyckade varianter av båda presentationsmetoderna.
 
Därtill finns det ytterligare en dimension som ofta med framgång kan tillföras just aluminiumtryckta tavlor. Om så önskas kan vita toner i bilden ersättas av färgpigmentfria ytor, dvs en metod för att låta aluminiumbakgrunden framträda istället för vita färger. Många tavlor blir helt underbara med denna metod, men bör utvärderas ytterligare någon gång innan man låter bröllopsklänningens vita charm bli aluminiumtonad till färgen. Måhända en exklusiv färgton i sammanhanget?
 
 

För frågor och prisinformation 2013, VG sänd e-mail:
e-mailadress: picture@photolamal.se

 

 
 
 

logotype Photolamal photography
Senast uppdaterad: 2015-02-14
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress: picture@photolamal.se